Digi ja ikäihmiset

Sadattuhannet ikäihmiset eivät ole koskaan käyttäneet internetiä, jota ilman kunnon palveluja on pian vaikea enää saada.

Seniorien taidoissa on isoja eroja ikäryhmien välillä: 75-89-vuotiaista vain 40 prosenttia ylipäätään käyttää internetiä, kun sitä nuoremmissa eläkeikäisissä osuus on melkein 80 prosenttia (Tilastokeskus 2018).

Netin kautta on pääsy esimerkiksi pankkitileille ja vakuutusasiakirjoihin, mutta myös omien terveystietojen katsominen on mahdollista Omakanta-palvelusta. Omakannassa voit helposti ja turvallisesti katsella omia terveystietojasi ja reseptejäsi. Voit myös pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Toinen monella ja monipuolisesti hyvä netin palvelu, joka toimii myös älypuhelimissa on Googlen karttapalvelu, Google Maps. Google Maps on kattavin kansainvälinen karttapalvelu ja sen avulla pystyt löytämään kätevästi reitit eri pisteiden välillä. Palvelu näyttää myös liikenneruuhkat. Google Mapsissa on myös Street View -toiminto, jonka avulla voi tarkastella katunäkymiä 360 asteen valokuvina. Pienellä harjoittelulla opit nopeasti käyttämään Google karttoja erilaisten palveluiden löytämiseksi sekä lähialueella että lomakohteessasi.

Valtioneuvosto mukana kehittämässä

Suomen valtiolla on erillinen Digi arkeen-neuvottelukunta, mikä koostuu mm. eri järjestöjen ja tutkimuslaitosten henkilöistä ja minkä tarkoituksena on käsitellä sekä meneillään olevia uudistuksia, että koota valtioneuvoston tietoon sellaisia huomioita ja näkökohtia, joiden huomioon ottaminen on välttämätöntä ja jopa suotavaa kun digitaalisia palveluita edelleen kehitetään. Tässä neuvottelukunnassa ovat mukana: Marttaliitto, Apuomena, Enter, HelsinkiMissio, Invalidiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuluttajaliitto, Kynnys, Moniheli, Näkövammaisten liitto, SAMS, Allianssi, Suomen Setlementtiliitto, Suomen kirjastoseura, TIEKE, Valli, Työterveyslaitos, Vanhustyön keskusliitto, Tampereen yliopisto, Lapin yliopisto, Turun yliopisto ja Jyväskylän yliopisto.