Digi ja aikuiset

Nykyään, vaikka olemme käytännössä olleet digiajassa koko 2000-luvun, on aikuisissa vielä sekä digiosaajia, digihimokäyttäjiä että myös ihmisiä, jotka eivät tahtoisi käyttää mitään digitaalista – ei televisiota, ei kännyköitä ei internettiä.

Suoratoistopalvelu

Internetissä ja uusimmissa televisioissa on saatavilla suoratoistopalveluita kuten Areena, joka on verovaroin tuotettu käyttäjille ilmainen palvelu. Palvelusta voi katsoa Ylen kanavien ohjelmia suorana tai tallenteena. Suoratoistopalveluita on myös YouTube, joka jakaa käyttäjien omia videoita ilmaiseksi netissä. Maksullisia suoratoistopalveluita tietokoneella ja televisioihin ovat mm. Cmore, Viasat, Netflix ja HBO.

Digikalenteri

Yksi hyvä ja koko perhettä auttava taito on opetella nettikalenterin käyttö ja ottaa vaikka koko perheelle yksi yhteinen kalenteri, jonne jokaisella on pääsy omalla puhelimella. Tällöin kalenteri muistuttaa koko perheelle ajoissa yhteisistä tapahtumista ja menoista ja jokainen tietää halutessaan missä joku toinen on katsomalla vain kalenterista.

Digiturvallisuus

Käytät sitten mitä digilaitetta tahansa, varmistu että laite ja oma käyttösi on turvallista. Salasanalla tai pin-numerolla suojattu laite jo suojaa vähän mahdollisesti katoavan laitteen käyttöä, mutta lisäksi on hyvä suojata itse laitteen sovellukset ja käyttö asentamalla esimerkiksi älypuhelimeen jokin virus- ja liikenneturvaohjelmisto. Markkinoilla on saatavilla aivan hyviä maksuttomia ja muutaman euron kuukaudessa maksavia turvaohjelmia, myös suomalaisia.

Aikuisten tulee auttaa lapsia siinä, että heidän alkutaipaleensa digimaailmassa on mahdollisimman turvallista. Aikuisen tulee suhtautua myönteisesti lapsen kiinnostukseen digiaisoita, älä siis pelottele kaikilla uhkakuvilla. Kuuntele lastasi, mikä häntä kiinnostaa ja mikä vastaavasti kenties huollettaa puhelimen käytössä ja keskustele lapsesi kanssa mitä puhelimella saa ja voi tehdä, ja mitä pitää välttää ja mitä ei saa tehdä. Samoin kuin käyttäytymissäännöt puhelimen käytölle esimerkiksi koulussa tai ruokapöydässä ja missä puhelinta normaalisti säilytetään. Lapselle tulee myös opettaa säätelemään omaa ajankäyttöä puhelimella ja samalla aikuinen itsekin oppii lisää omista tavoistaan ja saa kenties liikakäyttöä itseltää pois.

Seuraa myös mitä lapsesi tekee puhelimella, kenen kanssa hän viettää aikaa netissä ja mitä hänen nettielämäänsä kuuluu. Kyse myös millaisia videoita hän katselee tai mitä pelejä pelaa, ja jos pelit ovat vanhemmille tarkoitettua, kiellä pelaaminen mutta tee se rakentavasti ja kerro, miksi peleissä on ikärajat. Säädä myös lapsesi puhelimen turva-asetuksen kuntoon, ettei yhtäkkiä seuraavassa puhelinlaskussa ole yllättävän suurta summaa maksettavaksi.